Olej Kokosowy: Skuteczne Rozwiązanie Na Podrażnienia Po Goleniu

Co, jeśli powiedziałbym Ci, że jednym z najlepszych środków na walkę z podrażnieniami po goleniu jest środek z lodówki?

Zacięcia i wrastające włoski to jedne z najczęstszych podrażnień, z jakich większość z nas doświadcza po goleniu.

Nie mam zbyt dużego przekonania do drogeryjnych i aptecznych cudów.

Po wielu próbach odkryłem, że jednym z najlepiej działających środków jest olej kokosowy.

Jeśli zastanawiasz się dlaczego, to zapraszam do dalszej lektury.

Czym są i dlaczego pojawiają się zacięcia i wrastające włoski?

Zacięcia od maszynki, a wrastające włoski to nie to samo. Oba są problemami związanymi z goleniem (sprawnegolarki.com), ale powinny być traktowane osobno.

  • podrażnienia od maszynki – wywołany przez wysokie tarcie pomiędzy powierzchnią żyletki a skórą. Mogą występować w wielu miejscach (wszędzie tam gidze używasz maszynki do golenia) – na twarzy, pod pachami. Objawia się zaczerwienienie i irytującym swędzeniem.
  • wrastające włoski – niestety, ale są znacznie gorsze, niż podrażnienia. Przypominają niewielkie, czerwone krostki. Spowodowane przez zły sposób golenia – włosy wpychane są pod skórę. Włosy nie odrastają prosto, skręcają się i obracają się w dół,  tworząc pod skórą czarne kółeczko. Objawy obejmują opryszczkę, obrzęk, a nawet zakażenie.

Czym jest olej kokosowy?

Olej kokosowy pochodzi z krajów tropikalnych. Kokos był spożywany jako owoc już od czasów prehistorycznych.

Drzewo kokosowe, jak pewnie się domyślasz, należy do rodziny palm. Owoc kokosu przypomina trochę ludzką czaszkę i stąd nazwa „coco” ( po hiszpańsku znaczy czaszka). 

Przed przetworzeniem pracownicy golą powierzchnię kokosa.

Na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat olej kokosowy stał się niesamowicie popularny. I nie chodzi mi tu o jego główne zastosowanie – olej do smażenia i pieczenia. Bardziej chodzi o przemysł kosmetyczny.

Owoc kokosu

Dlaczego olej kokosowy jest tak szeroko stosowany w kosmetyce skóry?

Wynik to z zawartości kwasu laurynowego – wykazuje działanie przeciwbakteryjnie [*].

Krótko mówiąc, pomaga w chorobach skóry, takich jak trądzik czy wspomniane już powyżej wrastające włoski i podrażnienia.

Dodatkowo łagodzi stany zapalne [*] wywołane drobnymi podrażnieniami – zacięcia maszynką do golenia.

Pomaga również uzupełnić sebum (naturalna warstwa olejów wydzielanych przez gruczoły w skórze) na skórze po jej wyschnięciu. 

Dlatego warto zastanowić się nad jego używaniem, jeśli masz tłustą skórę – duża ilość oleju może nawet pogorszyć sytuację.

Jak stosować olej kokosowy na podrażnienia i wrastające włoski?

Jeśli masz już jakieś doświadczenie w goleniu to pewnie wiesz, że to, co robisz przed i po goleniu jest równie ważne, jak sama maszynka i sposób, w jaki się golisz.

Powinieneś używać oleju kokosowego zarówno przed, jak i po goleniu.

golenie-mezczyzna

Olej kokosowy przed goleniem

Przed goleniem powinieneś zawsze zmiękczyć swoją skórę – ciepła woda sprawdza się najlepiej. Otwiera pory i relaksuje skórę.

Następnie weź małą ilość oleju kokosowego, rozsmaruj w dłoniach i delikatnie wetrzyj w skórę. Twoja twarz zacznie lśnic – nie martw się, olejek tworzy naturalną warstwę ochronną.

Działa ona jak olej w silniku samochodowym, zmniejsza tarcie pomiędzy powierzchnią Twojej skóry, a ostrzami maszynki.

Dodatkowo zmiękcza włosy – zmniejsza ich szarpanie i powstawanie wrastających włosków.

Reszta procesu golenia przebiega już tak samo, jak zwykle.

Olej kokosowy po goleniu

Gdy już skończysz, wysusz twarz suchym i czystym ręcznik. 

Następnie rozetrzyj w dłoniach niewielką ilość oleju kokosowego i wetrzyj w twarz. Skóra po goleniu jest często wysuszona, na szczęście olej kokosowy nawilża twarz.

Twoja skóra jest lepiej nawilżona i gwarantuję Ci, że od razu zauważysz mniej podrażnień.

Jeśli chodzi o wrastające włosy, to nie znikną one z dnia na dzień. Ale uwierz mi po kilkunastu dniach poczujesz już znaczną różnicę.

Jaki olej kokosowy wybrać?

Olej kokosowy może być wytwarzany na dwa sposoby:

  • olej nierafinowany (tłoczony na zimno, virgin)
  • olej rafinowany 

Który z nich wybrać?

Do pielęgnacji skóry powinieneś używać oleju kokosowego tłoczonego na zimno.

Olej rafinowany nadaje się głównie do smażenia, pieczenia. Ma większą trwałość i wyższą temperaturę palenia. 

Dlaczego olej nierafinowany jest lepszy niż rafinowany?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, wystarczy wiedzieć, jak przebiega proces produkcji każdego z nich.

Olej rafinowany 
Biały miąższ kokosowy oddzielany jest od skorupy i suszony. Następnie przy użyciu maszyn i chemikaliów wytłaczana jest olej. Proces ten pozbawia go składników odżywczych.ale jednocześnie pozwala na wytrzymanie wysokich temperatur podczas smażenia.

Bardzo łatwo, go odróżnić, gdyż nie ma zapachu.

Olej tłoczony na zimno
Zamiast suszenia miąższu kokosowego wykorzystywany jest surowy owoc kokosu. W tej metodzie brak jest środków chemicznych, które niszczą składniki odżywcze, 

Najczęściej oznaczany jest jako olej kokosowy „virgin”.

Podsumowanie

To, co działa na moją cerę, nie musi działać na Twoją. Rodzaje skóry różnią się między sobą. Jeśli masz tłustą  skórę, to nie powinieneś go używać. 

Tylko zwiększy produkcję sebum, które i tak jest już wytwarzane w nadmiernej ilości. 

Jeśli jednak Twoja skóra pozwala, to możesz śmiało spróbować oleju kokosowego na podrażnienia i wrastające włoski. Nie zawiedziesz się.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest